decembrie 21, 2012

Prajitura pandispan cu mere si nuca

Ingrediente:
Aluat - crema tip pandispan:
- 2 oua medii (sau 3 mici)
- 60gr nuca macinata (sau taiata marunt) - se poate rumeni putin la cuptor, in tava sau pe o farfurie termorezistenta, pentru a-i intensifica aroma
- 60gr zahar (40 brun + 20 alb)
- 60gr faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1/2 lingurita praf de copt
- un praf de sare
Umplutura:
- 5-6 mere
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 15 jumatati de miez de nuca
Pentru ornat:
- 2-3 linguri dulceata (caise sau fructe de padure)
- 1/2 lingurita scortisoara
- zahar pudra
Aveti nevoie de: forma de tort cu pereti detasabili, de diamteru 24cm

Mod de preparare:
Forma se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina. Cuptorul se va incalzi in prealabil.
Merele: se spala, se curata, se taie pe jumatate, se scoate cu grija cotorul si apoi se cresteaza pe partile rotunjite. La fel se procedeaza si cu nectarinele sau piersicile, in caz ca vreti sa le combinati. Se aseaza pe o farfurie si se stropesc cu zeama de lamaie.
Se separa albusul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si se continua cu mixerul pana se obtine o crema deschisa la culoare si foarte pufoasa. Se adauga galbenusurile (in care s-a adaugat in prealabil praful de sare). Se adauga putin cate putin (in ploaie) faina amestecata cu praful de copt si se bate cu mixerul la viteza cea mai mica. Dupa ce s-a incorporat toata faina, se adauga nuca macinata sau tocata marunt si se continua amestecarea cu o lingura de lemn, cu miscari de jos in sus, foarte incet. Se toarna crema in forma si se niveleaza cu lingura, se asaza merele cu partea scobita in jos (alternand cu alte fructe daca folositi). Nuca se plaseaza in spatiile dintre fructe.
Se pune forma in cuptor, pana se rumeneste putin deasupra. Se verifica cu scobitoarea sau bat de frigaruie. Eu am copt in cuptor electric, pe treapta 1 la 175 grade - 30 min.
Intre timp se amesteca dulceata cu scortisoara si se unge prajitura fierbinte, cu ajutorul unei pensule.
Se lasa la racit in forma si apoi se pudreaza cu zahar. Daca dulceata este acrisoara, se poate adauga putin zahar pudra vanilat - pe foc sa devina lichida - se unge prajitura calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu