ianuarie 14, 2013

Pastrav la cuptor cu sos de vin alb

Reteta preluata de la http://costachel.ro/pastrav-la-cuptor-cu-sos-cremos/ ajustata usor.

Ingrediente:
Pastrav la cuptor:
- 6 pastravi proaspeti
- 2 morcovi
- 40gr telina
- 1 ceapa medie
- 1 legatura patrunjel
- 1 lingurita oregano
- 1 lingurita rozmarin (daca este macinat, jumatate de lingurita)
- chili uscat (daca aveti, mie mi-a lipsit acest ingredient in ziua prepararii)
- 2 linguri ulei de masline
- 400gr vin alb (eu am folosit Feteasca Regala, demisec)
- sare
Sos de vin:
- 100gr unt (80% grasime)
- 1 lingura faina
- 1 cutie mica smantana pentru gatit (200gr)
- 1 lingurita patrunjel tocat
- sare si piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se curata pestii, se spala rapid sub jet de apa rece dupa care se sterg cu un prosop de hartie. Se sareaza, atat la interior cat si la exterior si se lasa 1 ora.
Intre timp, se pregateste sosul cu care se vor unge inainte de a-i introduce in cuptor, amestecand urmatoarele ingrediente: patrunjelul, oregano, rozmarin, chili uscat, ulei de masline si sare.
Se taie legumele in bucati mari (morcovii rondele, telina fasii, ceapa julien), se unge o tava cu ulei si se monteaza in mod uniform - peste legume vom aseza pestele "in picioare" - in interiorul pestelui am introdus un ghemotoc format din hartie de copt si folie de aluminiu, astfel incat pestele sa stea drept. In acest fel se va coace uniform, fara a fi necesara intoarcerea de pe o parte pe alta in timpul coacerii. Inainte de a introduce la cuptor acoperiti tava cu un pergament (eu am folosit hartie de copt, pe care am uns-o la interior cu putin ulei). Introduceti in cuptorul incalzit in prealabil si coaceti 10 minute la 150grade. Scoateti tava din cuptor, adaugati vinul, schimbati "capacul" cu o foaie noua si coaceti la 190grade pentru aproximativ 1 ora (reduceti durata daca aveti mai putini pesti).
Cand este gata, scoateti pestele pe un vas cald si incercati sa-l mentineti asa pana la prepararea sosului si a garniturii.
Strecurati lichidul din tava si tocati parte din legumele coapte deja - le veti adauga cand sosul este gata.
Intr-o craticioara vom prepara sosul, adaugand in lichidul strecurat 1 lingura de faina (daca doriti ca sosul sa fie mai gros, adaugati inca 1 lingura rasa de faina), amestecand continuu, la foc mic. Dupa omogenizare, adaugati smantana si untul moale si fierbeti cateva minute, pana se leaga bine. Cand este gata, adaugati legumele coapte tocate mai inainte si reglati sosul cu sare, piper si patrunjel proaspat.
In acelasi timp, puteti pregati legume la tigaie wok - acestea sunt gata in 5-10 minute, in functie de cantitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu